Tuesday 30 October 2012

Топло възстановяващи вентилатори

Принцип на работа на топловъзстановяващите вентилатори

Мръсният, застоял и влажен въздух от стаята се изсмуква от единия от вентилаторите.

Топло възстановяващи вентилатори
Така постъпилият въздух се придвижва през въздушен филтър към топловъзстановяващата част. Последната е обгърната от заглушаваща обвивка, която намалява шума от работата на целия вентилатор и осигурява комфорт на обитателите на жилището. В топловъзстановяващата част, топлият въздух от помещението отдава топлината си на плоча или радиатор и бива отведен навън от изходен вентилатор. Плочата от своя страна отдава току що получената температура на свеж и хладен въздух, вкарван отвън.

Свежият въздух вече е с повишена температура, но тя не е желаните 20 градуса. Затова преди да бъде върнат в стаята, този въздух се загрява допълнително от електрически нагревател или отоплително тяло, свързано към централното отопление на жилището (различен отоплител при различните модели).

Свежият, загрят до желаната температура въздух, се вкарва в обема на помещението от вентилатор, монтиран след отоплителния модул.


Ползи, от използването на топловъзстановяващи вентилатори:

1. Здравословна атмосфера в дома - всички сме запознати с ползите от редовното проветряване и свежия въздух в домовете ни. Топловъзстановяващите вентилатори осигуряват надеждна вентилация без да ви се налага да плащате допълнително за отопление. Освен това, филтрите на тези системи осигуряват прочистване на въздуха, така необходимо, особено в големите и натоварени градове.

2. Енергоефективно решение за дома - за разлика от обикновените вентилационни системи или стандартното отопление с отварянето на прозореца, при което цялата топлина "отлита" навън, топловъзстановяващите вентилатори запазват топлината в дома и същевременно осигуряват вентилация.

3. Цялостно решение за вентилация - има възможност за инсталиране на централизиран модул за вентилация, което премахва нуждата от вентилатори в отделните помещения.

4. Край на мухъла - редовното проветряване и премахване на влажния въздух от помещенията пречи на развитието на мухъла - грозен и опасен за здравето. Дори изцяло санираните къщи страдат от подобен проблем, при липсата на подходяща вентилация.